ÜNLÜ TARİHÇİ YAHYALI’DA ÇANAKKALE ZAFERİNİ ANLATTI

14 Mart 2018 - 737 kez okundu.
Ünlü tarihçi-yazar Talha Uğurluel, 'Çanakkale Zaferi' adlı konferansla Yahyalılarla buluştu. 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Yahyalı Belediyesi ve Türkiye Gençlik Vakfı iş birliği gerçekleştirilen 'Çanakkale Zaferi' adlı konferansın konuğu tarihçi-yazar Talha Uğurluel oldu. Yahyalıların yoğun ilgi gösterdiği konferans, Yahyalı Kadın ve Gençlik Merkezinde yapıldı. Konferansa Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kafalı, belediye meclis üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Konferansta selamlama konuşması yapan TÜGVA Kayseri İl Temsilcisi Ahmet Hidayet Kiraz, Türkiye Gençlik Vakfı hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Hidayet Kiraz “ Vakfımız, İstanbul merkezli olarak 2013 yılında kuruldu. Kayseri’deki temsilciliğimiz Ocak 2015 tarihinde açıldı. Amacımız; Allah’ın rızası ile milli ve manevi değerlerimize bağlı, yenilikçi, dinamik ve devamlı üreten bir nesil yetiştirmeye çalışmaktır. Bundan dolayı Türkiye’de 81 ilde ve 350’yi aşan ilçede aktif olarak hizmet etmekteyiz. 19 Mart 2018 Pazartesi günüde Yahyalı Temsilciliğimizin açılışını yapacağız. Tüm kardeşlerimizi bekliyoruz. Bu konuda bize yardımlarını esirgemeyen Belediye Başkanımız Esat Öztürk’e teşekkür ediyorum. “ diye konuştu. Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk’te konuşmasında “ Bizleri bu güzel ortamda buluşturan Allah’ımıza şükür ediyorum. Bundan 21 gün önce ölümün eşiğinden dönmüş bir kardeşiniz olarak, tekrar Yahyalı’ya hizmet etme fırsatını veren Rabbime binlerce kez hamd ediyorum. 36 bin Yahyalılı hemşehrimin duasının benimle olduğuna inanıyor ve sizlerden aldığım hayır duasıyla ayakta kaldığıma inanıyorum.” dedi. Konuşmasında belediyeciliğin zor bir zanaat olduğunu ifade Başkan Esat Öztürk” Belediyeciliğin iki yönü vardır. Biri teknik belediyecilik, diğeri sosyal belediyeciliktir. Bu iki yönü yan yana uzanan iki ray gibi düşünürsek, bu iki raydan birlikte gidilirse bir anlam ifade edecektir. Belediyeciliği teknik yönünden sıkıntılar her zaman olur, ama sosyal ve kültürel belediyecilikte yönünde sıkıntı olmaz. Orada her zaman güzellik ve dua var diye düşünüyorum. Belediyeler her zaman şemsiye görevindedir. Dernekler, vakıflar ve cemaatler üstü bir kurumdur. TÜGVA Kayseri ve Yahyalı temsilcilerimize ben teşekkür ediyorum. Onların tek bir gayesi var, o da bu ülkeye dinini, inancını yaşayan, milletine, devletine sahip çıkacak insanlar yetiştirmektir. Ne olur evlatlarımıza sahip çıkalım. Belediye, diyanet, milli eğitim olarak yapacağımız birçok hizmetlerimiz var. Bazı eksiklerimiz var. Bu mana da eksiklerimizi gidermek için gayret edelim. Ben konferansımıza katılan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Konferansına Sultan II. Abdülhamid Han tişörtü giyerek çıkan Talha Uğurluel, yaklaşık 1.5 saat boyunca Çanakkale Zaferi’nin öncesini ve sonrasını fotoğraflar eşliğinde anlattı. Çanakkale Zaferi’ni konuşmadan önce konuşulması gerekenin, savaştan önceki dost ve düşman devletler olduğunu belirten Talha Uğurluel; “ Çanakkale harbinden önce dünya İtilaf ve İttifak devletleri olarak ikiye ayrılmış durumdaydı. 1. Dünya Savaşına girmememize rağmen Osmanlı Devleti, Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Bulgaristan ile İttifak Devleri arasında yer aldı. Diğer İttifak Devletleri bizi savaşa sokmak için hamleler yaptılar. Ordumuzun komite kademelerinde Alman komutanlar görev almaya başladı. ” dedi. Konferansında 1. Dünya Savaşında Osmanlı’nın Savaştığı cepheleri anlatan Talha Uğurluel, cephelerde Osmanlı’nın önemli başarılar elde edildiğini ama müttefikleri yenilince de Osmanlı’nın da ağır bir anlaşmaya imza attığını belirtti. Çanakkale Savaşın’ da Türk milletinin yaptığı büyük fedakârlığı dile getiren Uğurluel “ Çanakkale, bıçağın kemiğe dayandığı an demektir.” diye konuştu. Konferansın ardından Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Talha Uğurluel’e plaket takdim etti.